top of page

Јадењето меѓу оброци е добра навика?

Дали ви се случува често да јадете меѓу оброци? За секого е различно, но се смета дека околу 20% од дневните калории ни доаѓаат од ужините меѓу главните оброци.


Некои диети сосема го имаат демонизирано јадењето меѓу оброци и веројатно од таму произлегува целиот страв околу помислата дали е дозволено да имаме ужини или треба да се придржуваме само до главните оброци.


Всушност, одговорот не е едноставен и препораките за секого би биле различни.


Дали јадењето меѓу оброци е добра навика?

Ужините или јадењето меѓу оброци не мора да се избегнува. Според истражување на Imperial College London, кога на деца им се забранува јадење меѓу оброци, може да завршат со преголема тежина.

Оние кои сметаат дека не можат да го поминат денот без ужина треба да знаат дека и јадењето меѓу оброци може да биде добра навика, но клучен е изборот на храна и причината поради која се јаде.

Истражување од 2006 година вели дека оние кои практикуваат ужини, имаат подобар внес на неколку клучни нутриенти, меѓу кои и на диететски влакна. Неколку помали оброци надополнети со ужина се посебно препорачливи за луѓе со предијабет или дијабет тип 2 - многу подобра опција отколку одеднаш да се изеде голем оброк.


Според друго истражување, неколку помали оброци во текот на денот доведуваат до намалени нивоа на шеќерот во крвта и пониско ниво на тримесечен просечен шеќер. Ова е веројатно поради тоа што се намалува чувството на глад меѓу оброците.


Каде е грешката со ужините?

Најчеста грешка е јадењето од здодевност или од навика и во изборот на храната!


Многу често се случува да јадеме затоа што ни е здодевно, немаме што друго да правиме, чувствуваме дека сме под стрес или навикнати сме во некои ситуации да јадеме, дури и ако не ни се јаде (пр.пуканки во кино).

Проблем е и што најчеста ужина е чоколадото. Нема ништо лошо да се јаде чоколадо, меѓутоа тоа не заситува и не носи некои големи придобивки за цревните микроогранизми.

Многу подобро е на ужините да се гледа како шанса да се надополни тоа што е пропуштено со главните оброци.

Најдобар избор за ужина е храна со диететски влакна искомбинирана со протеини или масти. Со ваквата комбинација нема да дојде до нагло покачување на шеќерот во крвта, како во случај кога би се јадело овошје самостојно како ужина. Неколку предлози за ужини имате овде.


А што ако ви се јаде чоколадо? Во тој случај изберете чоколадо со 70% какао маса и добро е да се комбинира со храна со диететски влакна - со овошка или со неколку лешници или бадеми.


За кого не е препорачливо јадењето меѓу оброци?

Дали постои категорија на луѓе за која не е препорачливо да јаде цел ден? Ако имате чувство дека јадењето повеќе мали оброци во текот на денот ве прави уште погладни, тогаш обидете се да имате само неколку поструктуирани оброци, затоа што ужините како мини оброк не се за вас.

Ова посебно важи за оние што се склони на опстипација. Во ваков случај најдобро е придржување до најмногу 3 оброци поради т.н. миграционен моторен комплекс. Се работи за комплекс од движења кои помагаат да се истурка храната низ дигестивниот тракт. Овој процес започнува штом ќе поминат 90-ина минути без јадење.


Оние што се подложни на опстипација и имаат навика постојано нешто да грицкаат, може да ги одложат ваквите контракции, односно со тоа да го намалат празнењето на цревата.

Затоа, препорака е во ваков случај да не се јаде ништо меѓу оброци, односно меѓу оброците да се направат 4-5 часови пауза.

Ако и тоа не помага, тогаш треба да се ескпериментира со храна со растворливи диететски влакна (пр.јаболко без лушпа, авокадо, банана, мандарини, портокали, лубеница, праски, круши, брокули, цвекло, морков, карфиол, краставица, боранија, тиква), а да се намали количината на храна во која има доминантно нерастворливи диететски влакна (пр.грав, леќа, зелка, овошје со многу лушпа, целер, марула).


За крај...

И покрај тоа што ужините или јадењето меѓу оброци се уште еден дел од исхраната кој трпи доста лоши критики, сепак може да биде добра навика. Најбитно е ужината да служи како премостување кој следниот оброк, односно да се избегнува јадење од досада.


Треба да се внимава и на изборот на храна! Ужините најдобро е да се комбинација од протеини, јаглехидрати и масти, односно нешто како мини оброци.


За оние што се подложни на опстипација, веројатно најдобро е да се придржуваат до три главни оброци, бе грицкање меѓу оброците и со пауза од 4-5 часови.Следете ме

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
bottom of page